Byg et insekthotel

 IMG_6327

Klassetrin: 3. – 5. klasse
Periode: oktober-november og marts-april
Tidsforbrug: 4 timer på naturskolen (OBS. forløbet tager 4 timer!)

I de seneste år er det blevet populært at bygge insekthoteller til smådyr. Mange steder er private haver, parker og legepladser så velfriserede, at der mangler overvintringssteder og gemmesteder for bl.a. mariehøns, ørentviste, vilde bier og andre små dyr.

I dette forløb skal vi både bygge insekthoteller og indsamle materialer til “hotellerne”. Der er især fokus på, hvordan vi kan indrette, bygge og placere insekthotellerne, så de er velegnede til de insektarter, der skal flytte ind. Det kræver viden om de forskellige dyr, deres levevis og naturlige levested.

Eleverne vil blive introduceret til forskellige insektarter og andre små dyr. Hvilke krav skal der være til et bihotel, et humlebibo, et bænkebiderbo eller et godt hjem til ørentviste? Er der nogen dyr, som har samme behov? Herefter skal eleverne to og to sammen bygge og indrette hoteller til den dyregruppe, de har valgt.

Dette forløb kan for eksempel være en del af et skolehaveforløb på Skolelandbruget i Farum eller Kildegården Naturcenter i Herlev. Insekthotellerne kan tages med tilbage på skolen, til skolehaverne eller hænges op på naturskolens skur.

Naturskolen har lærketræ, søm, skruer og volierenet til insekthotellerne. I kan evt. samle nogle materialer til insekthotellerne ved skolen inden forløbet (kogler, småpinde, bambusstænger, mos, blade, tørt græs m.m.), men ellers går vi også en tur i området og finder materialer.

Tips til dagen: Godt tøj der tåler at blive lidt beskidt. Gerne vanter eller handsker. En god madpakke og drikkedunk. Vi er ude hele tiden, og det kan være koldt at sidde stille med hotelbyggeriet. Varmt tøj er derfor særlig vigtigt i dette forløb.

Læringsmål:

  Eleverne får kendskab til forskellige små dyr og deres levesteder
• 
Eleverne får mulighed for på egen hånd (i små grupper) at designe, bygge og    indrette et insekthotel ud fra den viden, de får om de små dyrs behov.